Over

Notarieel Archief

Doorzoek hier honderdduizenden handgeschreven bladzijden uit de Amsterdamse notariële archieven van de 17e en 18e eeuw, met een schat aan details over Amsterdammers en hun wereldwijde netwerken. Deze collectie bevat de resultaten van het VeleHanden-project Crowd Leert Computer Lezen, waarin vrijwilligers transcripties maakten en corrigeerden om zo computermodellen te trainen in Handwritten Text Recognition (HTR): het zelfstandig ontcijferen van de historische handschriften. Crowd Leert Computer Lezen (2018-2023) is een project van Alle Amsterdamse Akten van het Stadsarchief Amsterdam.

Publieke Werken

Met HTR doorzoekbaar gemaakt zijn de indicateurs van de gemeentelijke afdeling Publieke Werken 1851-1945; collectie 5180, inv.nrs. 10739-10935. De indicateurs vormen een overzicht en wegwijzer naar andere delen van het archief van Publieke Werken: Welk verzoek is binnengekomen, en van wie, en hoe en door welke afdeling is de zaak verder afgehandeld? Met het verwijsnummer in de eerste kolom 'Nommer welk ieder stuk ontvangt' is het inventarisnummer te vinden waarin de bijbehorende correspondentie zit. Die zijn nog niet allemaal in digitale vorm beschikbaar.

Zoekopties

Zoeken

Zoeken door alle beschikbare HTR kan door een zoekterm in te voeren in het zoekveld. Met "[zoekterm met meerdere woorden]" kan op een string gezocht worden. Klik op 'zoek opties' om de fouttolerantie voor fuzzy search te verhogen of te verlagen. Door de tolerantie te verhogen is het soms toch mogelijk om woorden te vinden die door de HTR fout herkend zijn.

Filteren

Er kan gefilterd worden op collectie en op periode, en binnen de notariële akten ook op naam van de notaris.

Download

Per bladzijde kan de HTR als xml of txt gedownload worden.